20 December 2008

tutorial:abstract warna-warni

Saturday, December 20, 2008 Posted by: aleh 2 comments

ini merupakan tutorial pertama yg ak buat untk post blog ak ni...
didalam tutorial ak akn menunjukkan bagaimana nak membuat imej abstract yg berwarna-warna..klau org putih ckp...colourful..caranya amat mudah..tidak memeningkan kepala..hanya perlu ikut step by step..pastu korang mesti leh hafalnye sbb senang jerk..



STEP 1

mula skali buka new document..saiz ikut hati masing-masing..
ak guna 500px * 500 px...

















STEP2
pas tu...p kt menu filter>>render>>clouds..dan korang akn dapat spt gmbr di bawah..
















STEP3
ok sekarng ni pergi kt menu filter>>pixelate>>menzzotine..dan setkn kepada short strokes..
dan korang akn dapat spt gmbar yg kat bawah 2..

STEP4
step ni plak korang kne p kat filter>>blur>>radial blur..dan setkn amount kepada 100, blur method kepada zoom dan quality kepada best..
dan akn dapat spt gmbr dbawah..

































STEP 5

kali ni korang perlu twist kan imej td..caranya..pergi kat filter>>distort>>twirl..apabila windows untuk twirl ini dah keluar..
korang perlu setkan angel....ape-ape angel pon boleh..untuk tutorial ni ak set angel kepada 85..dan imej td akn berubah spt dbawah..


































STEP 6
kemudian duplicate background layer..dan namakan sebagai imej 1..
kemudian select imej 1..kemudian p filter>>distort>>twirl..
tukarkan angel..ak tkar kepada -105..dan setkan blending mode kpd lighten..dan akan dapt imej spt dbawah..





















STEP 7

step ini juga sama spt step 6..duplicate imej 1..dan namakan imej2..pergi ke fulter>>distort>>twirl..tukarkan angel..ak tkar angel kepda -607.. dan setkn blending mode kepda lighten..imej yg akan tertera spt dbawah..



















STEP8

pada peringkat ini..adalah perigkat mari mewarna..heehee..mudah sahaja..
select pada salah satu layer..dan pergi ke image>>adjustment>>hue/saturation..
tick kn colorize..ak mulakan dengan mewarna background..ak akn tunjukkn melalui imej dbawah..

select backgrond layer..dan ikt step 8..hasilnye spt dbawah..



select imej 1..lakukan spt step diatas..



last skali imej 2...sama juga spt di atas..dan siap...


mudahkan....selamat mencuba...bawah ni ada ak sertakn contoh lain yg ak buat..kalo ada ape2 masalah bg tau kt ruang comment ..





2 comments:

Putera Aladin said...

very nice technique. looking forward to see more photoshop tutorial from you..:D

aleh said...

thanks....i still learning to improve myself..i hope u can help and teach me..to produce great artwork like your own..=)

Post a Comment

 


2009 Great Target. All rights reserved.
Powered by Beta Templates and Blogger.
Template and Icons by DryIcons.com